Ako vidí opitý vodič ?

20. november 2018

I napriek tomu, že šoférovanie motorového vozidla s viac ako jedným promile alkoholu je na Slovensku trestné, nájdu sa vodiči, ktorí sadnú za volant aj v takomto stave. Možno by neuškodilo, keby si takýto cestní kaskadéri vyskúšali za triezva, ako vlastne jazdia, keď sa stav opitosti nasimuluje pomocou špeciálnych „opileckých okuliarov“.

Sú to okuliare so špeciálnym brúsením, ktoré vytvárajú ilúziu stavu pod vplyvom alkoholu.

Ak si teda vyskúšate tieto špeciálne okuliare, vidíte a reagujete ako opitý vodič:

Vaše zmysly zle vnímajú priestor, ľahko vybočíte na krajnicu, prípadne prejdete cez stredovú čiaru. Dopravné značky registrujete len okrajovo alebo vôbec. Koordinácia pohybov je narušená, pozornosť a reakcie sú znížené.

Opitý vodič nevníma neprimeranú rýchlosť. Čo sa deje pri krajnici veľmi často neregistruje, zle odhaduje vzdialenosť iného vozidla. To je len malá simulácia toho, čo vidí opitý vodič.

Ako však vidí vodič s poruchami zraku? Krátkozraký vodič, ktorý nepoužíva žiadnu korekciu zraku, je niekedy horší ako opitý. Zníženie zrakovej ostrosti výrazne skracuje reakčnú dobu. Vodič prekážky nezbadá, tak na ne nereaguje. Ešte horšie je to pri zníženej viditeľnosti, v hmle, v šere.

Je dôležité, aby ste si ako vodiči dali otestovať svoj zrak. Špeciálnymi prístrojmi vám odborníci zmerajú nielen kvalitu zrakovej ostrosti, ale aj kvalitu zraku pri zhoršených poveternostných podmienkach. Ako vidíte do blízka, do diaľky, ako vnímate farby. Zlý zrak a rýchlosť je zlá kombinácia.

Nech neplatí: zlý zrak za volantom je ako šoférovať pod vplyvom alkoholu.

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)