Otestujte si svoj zrak!

21. február 2018

Myslite na svoje oči. Ak máte podozrenie, že s vašim zrakom nie je niečo v poriadku, máme pre vás účinnú pomôcku. Vďaka našim jednoduchým testom môžete zistiť, či je najvyšší čas na návštevu odborníka.

Farbosleposť


Ak trpíte farbosleposťou, tak ste stratili schopnosť úplne, alebo čiastočne vnímať určitú farbu. Zväčša ide o zelenú a červenúfarbu. Toto ochorenie nie je až tak vzácne, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Postihuje totiž priemerne každého dvanásteho človeka.

Za jeho objavením a diagnostikou stojí John Dalton, ktorý v roku 1794 toto ochorenia vedecky opísal, pretože sám trpel touto poruchou. Najčastejším dôvodom farbosleposti sú vrodené, alebo zdedené predispozície.  V ojedinelých prípadoch to môže byť aj vplyvom vonkajšieho prostredia. Napríklad žlté videnie môže byť vyvolané príznakmi otravy určitými látkami, alebo liekmi.

Ak máte pochybnosti, či sa farbosleposť netýka aj vás, máme pre vás jednoduchý test. Stačí sa zapozerať na obrázok a pokúsiť sa rozoznať čísla, alebo písmená.  Vaša odpoveď bude indikovať ťažkosti s vnímaním farieb.

Link na testovanie farbosleposti

Krátkozrakosť a ďalekozrakosť


Dnes sú oči dennodenne vystavené veľkej námahe a tak s ďalekozrakosťou, alebo krátkozrakosťou zápasia mnohí z nás. Poučka hovorí, že ďalekozrakosť a krátkozrakosť je spôsobená tým, že svetelné lúče sa sústreďujú pred sietnicou, alebo za ňou. Jednoducho povedané je to rozptýlené a neostré videnie do diaľky, alebo do blízka.  Táto porucha postihuje skôr ľudí v mestách ako na vidieku.

Na to, aby ste si overili, či je váš zrak v poriadku nemusíte hneď  utekať k lekárovi. Stačí si vytlačiť náš vzor, zavesiť si ho na prázdnu stenu vo výške očí a skúste zaznamenať, ktorý riadok viete prečítať bez ťažkostí.

Link na testovanie krátkozrakosti a ďalekozrakosti

Presbyopia (slabozrakosť)


V prípade slabozrakosti ide taktiež o pokles ostrosti zraku. Zaraďujeme ju však medzi závažnejšie poruchy videnia ako krátkozrakosť, alebo ďalekozrakosť. Je to z toho dôvodu, že slabozrakosť sa nedá úplne odstrániť okuliarmi, alebo kontaktnými šošovkami, pretože ide o výrazne zhoršenie zraku. Príčinou slabozrakosti je okrem vrodených, dedičných ochorení i cukrovka, zelený a šedý zákal, ale aj starnutie.

Jednoduchou skúškou si môžete sami vyskúšať, že slabozrakosť sa vás netýka. Stačí si vytlačiť vzor a podržať si ho pred očami vo vzdialenosti cca 40 cm a pokúsiť sa rozoznať všetky znaky bez námahy.

Link na testovanie slabozrakosti

Astigmatizmus (zakrivenie rohovky)


Pod odborným názvom astigmatizmus sa skrýva zakrivenie rohovky. Ľudia trpiaci astigmatizmom môžu mať problémy pri čítaní textu, alebo nie sú schopní vidieť jemné detaily objektov zblízka i zďaleka.

Vyskúšajte náš test ostrosti videnia. Ak sa vám všetky čiary javia ostré a rovnomerne tmavé, je všetko v poriadku a astigmatizmus pravdepodobne nemáte. Ak sa vám však niektoré čiary javia ostro a tmavo a iné naopak mierne rozmazane či svetlejšie je možné, že astigmatizmus máte.

Link na testovania zakrivenia rohovky

Poruchy sietnice


Okrem spomínaných ťažkostí s videním sa ojedinele môžu vyskytnúť aj iné závažnejšie poruchy sietnice. Či už je to šeroslepota (tzv. vlčia tma) kedy trpíte výpadkom periférneho videnia, alebo malígny melanóm. V jeho prípade hovoríme o nádorovom ochorení oka. Cievne ťažkosti môžu zase spôsobiť infarkt oka, kde spúšťačom môže byť pretrvávajúci vysoký krvný tlak, alebo artérioskleróza.

Nepodceňujte preto naše jednoduché testy a vyskúšajte, či je váš zrak v poriadku, alebo by ste mali vyhľadať odborníka, aby sa na vaše oči pozrie dôkladnejšie.

Link na testovanie ostrosti videnia

zdroj: www.rodenstock.sk

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)