Ako deti vidia svet

26. august 2016

Kocháte sa doma pohľadom na bábätko či batoľa? Viete, čo vidí a vníma ono? Zrak dieťaťa sa vyvíja veľmi rýchlo, sledujte ako sa každým dňom zlepšuje.

V prvom mesiaci svojho života už dokáže dieťa nadviazať krátky zrakový kontakt, hoci jeho zrak nie je jasný a rozoznáva maximálne len hrubé kontúry predmetov či ľudí. Už v druhom mesiaci však bábätko ovláda okohybné funkcie, jasne reaguje na rozsvietenie a zhasnutie v miestnosti, fixuje pohľad na hračky. Postupne za zaujímavými vecami začína otáčať hlavičku. V siedmom mesiaci sa už dokáže sústredene sledovať aj pohyblivé hračky a otáčať sa za nimi na bok.

Detaily začína dieťa rozoznávať približne od ôsmeho mesiaca, a preto ho dokážu veľmi zaujať aj malé predmety. Keďže väčšinou už v deviatom mesiaci vie dieťa uchopiť veci do ruky, rodičia musia dávať stále väčší pozor na stále menšie veci.

Pred dosiahnutím jedného roka sa už drobec orientuje v priestore a aj v spoločnosti mnohých ľudí rozoznáva známe tváre. Nič mu neujde a už naozaj plne vníma krásu tohto sveta. Užívajte si jeho rast a úspechy podrobne sledujte. Dieťa sa nevyvíja podľa šablóny, preto je proces zostrovania zraku opísaný v tomto článku len orientačný. Ak sa vám však zdá, že zrak dieťaťa výrazne zaostáva, neváhajte navštíviť odborníka.

Okolo druhého a štvrtého roka života určite absolvujte s dieťatkom preventívne očné vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť a včas zastaviť rozvoj tupozrakosti, škúlenia alebo iných refrakčných porúch.

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)