Ako ochrániť dieťa pred tupozrakosťou a škúlením

02. marec 2019

Tupozrakosť ohrozuje deti v čase, keď sa ich zrak vyvíja, zapríčiňuje rozostrené videnie, škúlenie a v najhorších prípadoch môže viesť k trvalému poškodeniu zraku. Pre túto očnú chybu dieťa stráca schopnosť priestorového videnia, zle odhaduje vzdialenosti a má horšiu priestorovú orientáciu. Na to, že niečo nie je v poriadku, vás môže upozorniť nezvyčajná nemotornosť dieťaťa. Ak vaša ratolesť často zakopáva, vráža do vecí alebo sa nechce hrať s rovesníkmi niektoré hry, nepodceňujte tieto prejavy, môže ísť o niečo viac než len nešikovnosť. K týmto prejavom sa ešte môže pridať časté skláňanie hlavy do strany, žmúrenie očí alebo privieranie jedného oka.

Je veľmi dôležité, aby sa táto očná chyba odhalila čo najskôr a okamžite sa   začala liečiť. Tupozrakosť je totiž možné úplne vyliečiť! Žiaľ, čím neskôr sa s liečbou začne, tým sú šance menšie, okolo 8 roku dieťaťa sú šance už minimálne. Preto nezanedbajte preventívne očné vyšetrenia v druhom a potom aj v štvrtom roku dieťaťa.

Táto disfunkcia, odborne nazvaná amblyopia, postihuje väčšinou len jedno oko u takmer 4 % detí. Ide pri nej o to, že jedno oko kvôli nejakej refrakčnej chybe vidí slabo, kvôli tomu dostáva mozog nesprávne informácie, a preto sa rozhodne činnosť chybného oka celkom utlmiť. Ak ho chceme zachrániť, musíme dosiahnuť, aby dieťa začalo postihnuté oko používať, zdravé oko sa preto zakrýva napr. náplasťou, používame oklúzory alebo očné šošovky.

Látkové oklúzory pre vaše detičky

        

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)