Ako vidí tupozraký človek ?

01. september 2022

Čo je tupozrakosť?

 

Stav, keď do oka prichádzajú zrakové vnemy, ale sú nejakým spôsobom zmenené, nie sú tak kvalitné. Mozog ich následne vyhodnocuje tiež iným spôsobom a dochádza k potláčaniu zrakových vnemov „vypnutie“ daného oka. Mozog začne ako keby používať jedno oko.

 

Laicky povedané: „Signál nie je tak kvalitný, tak si mozog povie, „ja toto nebudem riešiť „ a oko odstaví. Mozog prestane používať dané oko.

 

 

Čo je tupozrakosť? Stav, keď do oka prichádzajú zrakové vnemy, ale sú nejakým spôsobom zmenené, nie sú tak kvalitné. Mozog ich následne vyhodnocuje tiež iným spôsobom a dochádza k potláčaniu zrakových vnemov „vypnutie“ daného oka. Mozog začne ako keby používať jedno oko. Laicky povedané: „Signál nie je tak kvalitný, tak si mozog povie, „ja toto nebudem riešiť „ a oko odstaví. Mozog prestane používať dané oko. Ako vidí tupozraký človek ? Sú rôzne stupne tupozrakosti 1. Ľahká tupozrakosť: Vidíme na 80-90% a vnímame rozdiel. 2. Ťažká tupozrakosť: keď naše zdravé oko ochorie, stratíme priestorové videnie. Máme problém s orientáciou. Pre priestorové videnie je potrebná spolupráca oboch očí. Aký je znak, že máme tupozrakosť? Ako zistíme tupozrakosť, keď nie je prítomné škúlenie? Ťažko? Subjetívne pocity človeka sú napríklad: slabšie otváranie oka, narušené priestorové videnie a hĺbkový vnem, naklánanie hlavy Na zistenie tupozrakosti sa vykonávajú špeciálne prístrojové testy, kde sa napríklad zistí slabšia kontrastná citlivosť a že, zraková ostrosť nie je správna a nezodpovedá druhému oku. Ako môže tupozrakosť ovplyvní život? Je to nenápadné, nie je vidieť. Ale človek môže mať problém pri odhade vzdialenosti pri parkovaní, pri predbiehaní. Deti napríklad majú problém v geometrii, nakoľko je porušené priestorové videnie. POZOR keď deti sedia bokom v lavici. Aké sú príčiny tupozrakosti? - Obe oči s vysokými dioptrickými hodnotami - Zákal v niektorej časti oka - Predčasne narodené deti - Očné postavenie Aká je štatistika na SK? Každé 35-40 dieťa trpí tupozrakosťou. Stav vzniká pri vývoji až do 6-7 roku života. Pri vývoji oka príde k poruche, mozog sa rozhodne, že nebude používať jedno oko a keď sa tento stav nezačne riešiť, príde k tupozrakosti. Ak sa tupozrakosť odhalí až v dospelosti, je viac než pravdepodobné, že musel ju mať už v detstve. Zhoršuje sa tupozrakosť vekom? Nie Čo ak sa tupozrakosť zistí až v dospelosti? Nastavia sa správne dioptrie a následne na choré oko dokážeme vidieť max 80-90%, bohužiaľ niekto len 20%. Aká je liečba? Ako riešiť tupozrakosť? - Nastaviť správne dioptrie - Silnejšie oko prelepíme, aby mozog začal akceptovať signály zo slabšieho oka - Ak neznesieme prelepenie, existujú kvapky Riešiť čo najskôr! Po 6-7 roku je už neskoro! Dobrá správa je, že oko sa môže vrátiť do zdravého stavu ????

Ako vidí tupozraký človek ?

Sú rôzne stupne tupozrakosti

 

  1. Ľahká tupozrakosť: Vidíme na 80-90% a vnímame rozdiel.
  2. Ťažká tupozrakosť: keď naše zdravé oko ochorie, stratíme priestorové videnie. Máme problém s orientáciou. Pre priestorové videnie je potrebná spolupráca oboch očí.

 

 

Aký je znak, že máme tupozrakosť? Ako zistíme tupozrakosť, keď nie je prítomné škúlenie? Ťažko?

Subjetívne pocity človeka sú napríklad: slabšie otváranie oka, narušené priestorové videnie a hĺbkový vnem, naklánanie hlavy

Na zistenie tupozrakosti sa vykonávajú špeciálne prístrojové testy, kde sa napríklad zistí slabšia kontrastná citlivosť a že, zraková ostrosť nie je správna a nezodpovedá druhému oku.

 

 

Ako môže tupozrakosť ovplyvniť život?

Je to nenápadné, nie je vidieť. Ale človek môže mať problém pri odhade vzdialenosti pri parkovaní, pri predbiehaní. Deti napríklad majú problém v geometrii, nakoľko je porušené priestorové videnie. POZOR keď deti sedia bokom v lavici.

 

Aké sú príčiny tupozrakosti?

  • Obe oči s vysokými dioptrickými hodnotami
  • Zákal v niektorej časti oka
  • Predčasne narodené deti
  • Očné postavenie

 amblyopia

 

Aká je štatistika na SK?

 

Každé 35-40 dieťa trpí tupozrakosťou. Stav vzniká pri vývoji až do 6-7 roku života.

Pri vývoji oka príde k poruche, mozog sa rozhodne, že nebude používať jedno oko a keď sa tento stav  nezačne riešiť, príde k tupozrakosti.

Ak sa tupozrakosť odhalí až v dospelosti, je viac než pravdepodobné, že musel ju mať už v detstve.

 

Zhoršuje sa tupozrakosť vekom?

Nie

 

Čo ak sa tupozrakosť zistí až v dospelosti?

Nastavia sa správne dioptrie a následne na choré oko dokážeme vidieť max 80-90%, bohužiaľ niekto len 20%.

 

Aká je liečba? Ako riešiť tupozrakosť?

  • Nastaviť správne dioptrie
  • Silnejšie oko prelepíme, aby mozog začal akceptovať signály zo slabšieho oka
  • Ak neznesieme prelepenie, existujú kvapky

Riešiť čo najskôr! Po 6-7 roku je už neskoro!

 

Dobrá správa je, že oko sa môže vrátiť do zdravého stavu :-)

 

Chcem sa objednať sa na meranie zrakovej ostrosti: TU

 

 

 

 

 

 

 

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)