Detský zrak za horizontom rodičov

04. september 2017

Podľa Antoina de Saint-Exupéryho jedine deti vedia, čo hľadajú. Spôsob, akým hľadia deti na svet, je pre nás dospelých jednou obrovskou záhadou, pretože keď už sú deti dosť veľké, aby nám to tajomstvo prezradili, samy ho už nepoznajú. Žiaľ, nech sa rodičia snažia akokoľvek, nikdy neuvidia v škatuli takú peknú ovečku, akú si ich ratolesť dokáže predstaviť.

Čo však rodičia dokážu, je zodpovedne chrániť detský zrak - sledovať, ako sa všetky zmysly dieťatka prebúdzajú a ako fungujú. Porovnávať ho s jeho rovesníkmi a v prípade podozrenia ho vziať odborníkovi, ktorý dieťatku pomôže, aby si v budúcnosti nemuselo ovečku len predstavovať.

V tom najútlejšom veku je zrak dieťatka veľmi slabý, preto spoznáva svet najmä prostredníctvom sluchu, hmatu a neskôr čuchu.Obraz okolitého sveta sa mu pomaly rozjasňuje a môže trvať aj tri roky, kým sa vyvinie úplne. Keď má dieťa jeden rok, väčšinou už rozoznáva známe tváre. V druhom, poprípade treťom roku by malo byť dieťatko starostlivo vyšetrené, aby sa včas predišlo možným dysfunkciám, ako škúlenie a tupozrakosť.

Deti jednoducho potrebujú pozornosť dospelých, ktorú televízia, hoci veľmi bohatá na vizuálne podnety, nedokáže nahradiť. Televízia navyše unavuje oči a oslabuje interakciu medzi deťmi a rodičmi. Preto detskej optike (tej fantazijnej i reálnej) najviac prospieva, ak sa s nimi dospelí hrajú, rozprávajú a čítajú im pekné knižky. Napríklad aj Exupéryho Malého princa...

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)