3D filmy nie sú pre každého

11. december 2017

Vedeli ste, že až pätina ľudí sa môže po pozeraní 3D filmu cítiť zle? Bolesť hlavy, nevoľnosť, dezorientácia v priestore, unavené oči, rozmazané videnie... Toto všetko môže mať na svedomí sledovanie 3D obrazu.

Zdravý zrak

So sledovaním 3D obrazu majú problémy najmä ľudia, ktorí v ranom veku prekonali zdravotné komplikácie, ktoré narušili správny vývoj zraku (škúlenie, mikrostabizmus, tupozrakosť so silnou anizometriou).

3D technológie sa neustále zdokonaľujú, avšak stále platí, že základnou podmienkou dobrého vnímania 3D filmov je zdravý a vyrovnaný zrak oboch očí. Ak je napríklad jedno oko výrazne dominantné, rozum môže pri sledovaní 3D filmu slabšie oko dočasne celkom odstaviť, a tak spracovávať obraz len z jedného oka - a keďže na priestorové videnie potrebujeme oči dve, 3D obraz nevznikne.

3D okuliare

Pre komfortné vnímanie trojrozmerného firmu musí byť obraz nielen kvalitne zaznamenaný a premietnutý, ale musí sa aj správne a spoľahlivo rozdeliť medzi pravé a ľavé oko tak, aby sa v mozgu spojil do plastického vnemu. Na takéto rozdelenie nám slúžia 3D okuliare. Zabudnite však na červeno-zelené okuliare, táto technológia mala veľa nevýhod a patrí už do histórie. Dnes sa používajú predovšetkým okuliare s polarizačným filtrom alebo elektronicky riadené uzávierkové okuliare. Aj tieto moderné spôsoby však majú svoje muchy.

Polarizačná technológia neposkytuje rovnomernú kvalitu obrazu v celej kinosále a znižuje rozlíšenie filmu, naozaj dobre cez ne vidíte, len keď ste priamo pred obrazom a hlavu máte vo vyrovnanej vertikálnej polohe.

Uzávierkové okuliare synchrónne s premietaným obrazom zaslepujú raz ľavé a raz pravé oko, toto kmitanie by sme nemali vnímať, ale sú ľudia, ktorí ho vnímajú vedome alebo len podvedome. V oboch prípadoch môže dôjsť k nepríjemným pocitom - závrat, bolesť hlavy, rozmazané videnie. Uzávierkové okuliare v miestnosti osvetlenej žiarivkami môžu spôsobiť dokonca aj epileptický záchvat. Aj žiarivky totiž blikajú rýchlou frekvenciou, ktorú by sme nemali vnímať. Nevhodné spojenie svetelného kmitania televízora a blikania žiariviek môže pri prechode uzávierkovými okuliarmi spôsobiť značné problémy.

Zaostrovanie a akomodácia očí

Sledovanie 3D obrazu je pre náš zrak a mozog pomerne náročné aj z toho dôvodu, že ide o veľmi neprirodzenú činnosť, pri ktorej máme problém správne prispôsobovať oči a zaostrovať zrak. Predstavte si napríklad, že sledujete 3D film na plátne, ktoré je 5 metrov pred vami, a zrazu vidíte, ako ruka hlavného hrdinu akoby vystúpi z plátna a dostane sa o dva metre bližšie k vám. Vaše oči sa automaticky snažia zaostriť na ruku, ktorá vyzerá, že je tri metre pred vami, v skutočnosti sa však obraz, ktorý sledujete, premieta vo vzdialenosti 5 metrov.

zdroj: časopis oční optika ISN 1211-233X

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)