3D tlač na dohľad

28. december 2016

Predstavte si svet, v ktorom si kúpite cez internet súbor, obsahujúci všetky dáta potrebné na to, aby ste si u seba doma vytlačili vlastné dioptrické alebo slnečné okuliare! Súbor by bol dokonca editovateľný, takže by ste si mohli okuliare upraviť a dotvoriť presne podľa tvojich predstáv... Budúcnosť? Nie až tak vzdialená.

Tlač na 3D tlačiarni je dnes ešte príliš drahá záležitosť, ale jej trend už nastúpil na svoju cestu. Kým najskôr sa táto technológia využívala najmä v leteckom a kozmickom priemysle, dnes sa rozšírila aj do strojárskych a automobilových dielní, do výrobní elektroniky a vytlačiť sa už dá aj pizza.

Podľa firmy Luxottica, ktorá je súčasným lídrom vo výrobe značkových okuliarov (Michael Kors, Ray-Ban, Oakley, Vogue...) je 3D tlač len otázkou času. Ešte nesplnila vysoké štandardy výroby naozaj špičkových okuliarov, ale Luxottica sleduje vývoj 3D tlače už 30 rokov a pripravuje sa na jej revolučný nástup. Od roku 2011 využíva 3D tlač na výrobu rámových komponentov.

3D tlačiarne vyrábajú predmety vrstvením a spájaním materiálov. Tlačia rôznymi typmi plastov, živice, voskov, kovov a ich zliatin, ale aj sklom alebo keramikou. Okrem toho rýchla, jednoduchá a ľahko prenosná výroba oslobodila kreativitu dizajnérov, 3D tlačiarne totiž dokážu precízne tlačiť unikátne objekty a komplexné tvary, ktoré sa pri použití tradičných techník nedali vyrobiť.

O tom, že 3D tlač nepozná hranice, vás môže presvedčiť aj to, že už dnes si môžete vytlačiť vlastnú 3D tlačiareň, tlač súčiastok pritom stojí približne 300 €. Adrian Bowyer replikoval svoju 3D tlačiareň ako prvý už v roku 2008 a pre potešenie všetkých sprístupnil svoje dizajny verejnosti na internete ako open source pod názvom RepRap.

zdroj: http://www.luxottica.com/en/luxottica-innovation-3d-printing

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)