Oči prezradia vaše tehotenstvo!

01. marec 2018

„Tvoje oči nejako žiaria! Nie si náhodou tehotná?“ častá otázka, s ktorou sa stretávajú budúce mamičky od svojho blízkeho okolia. Vysnívavané tehotenstvo totiž napriek všetkým fintám zakryť nedokážete. Zmeny vášho tela, vrátane očí prezradia vám ako aj okoliu, že vytúžený potomok je na ceste.

Veľké zmeny budúcej mamičky sa odohrávajú nielen v samotnom brušku, ale aj v iných častiach tela. Okrem zaguľateného bruška je to aj zmena zraku.Zmena hladiny hormónov počas tehotenstva totiž môžu spôsobiť, že aj keď ste doteraz nemali problémy so zrakom, počas tehotenstva môžete trpieť miernym zhoršením videnia.

Rozpoznajte príznaky

Ak už viete, že pod srdcom nosíte vytúženého chlapca, alebo dievča, dávajte si pozor na niektorý z nasledujúcich príznakov zmeny kvality zraku a ihneď o tom informujte svojho ošetrujúceho lekára. Medzi najznámejšie príznaky patrí dvojité, alebo rozmazané videnia. Rovnako môžete začať byť citlivá na svetlo, alebo vidieť body a blikajúce svetlá.

Nebojte sa zmien

Dôvodom zmeny zraku z tehotných mamičiek je niekoľko. Najčastejším dôvodom je rast hladiny hormónu relaxín. Štúdie ukazujú, že môže jeho hodnota narásť až 20-násobne. Nadprodukcia tohto hormónu spôsobí, že svaly, šľachy, väzy a všetky mäkké tkanivá v tele sa stávajú vláčnejšími a lepšie sa prispôsobia očakávanej prítomnosti plodu. Počas tehotenstva vás tak môže postretnúť ľahká myopia (krátkozrakosť). Zhoršené videnie do diaľky zväčša nepresiahne štvrť až pol mínusovej dioptrie. Ak si váš zrak vyžaduje okuliare už pred samotným tehotenstvom, nemusíte sa obývať, že by došlo k zmene dioptrií počas samotného tehotenstva. Je to však individuálny prípad každej mamičky. Ak máte pochybnosti ohľadne svojho zraku, odporúčame vám navstíviť odborníka.

Ďalším dôvodom zmeny zraku počas tehotenstva je zadržiavanie vody v tele. To môže spôsobiť problémy so zvýšenou hrúbkou a zakrivením rohovky oka. Výsledkom môžu byť ťažkosti s nosením kontaktných šošoviek počas tehotenstva.

U niektorých mamičiek sa prejavuje tehotenstvo aj suchými očami. Okrem kvality zraku sa totiž môže meniť aj produkcia sĺz a ich konzistencia. Slzy sa stávajú hustejšími. Nosenie kontaktných šošoviek tak môže byť problematické a preto netreba zabúdať na výber takých očných kvapiek, ktoré sú  vhodné aj pre budúce mamičky.

Zmeny nie sú trvalé!

Ak vás tieto zmeny vyľakali, ubezpečujeme vás, že sa báť nemusíte. Vo všeobecnosti totiž môžeme povedať, že tieto zmeny sú dočasné a nemusia sa prejaviť u každej tehotnej ženy. Ak vás trápi počas tehotenstva zhoršenie zraku môžete očakávať, že už niekoľko dní po pôrode sa zrak môže vrátiť do normálu. V každom prípade je vhodné absolvovať v tomto období preventívne očné vyšetrenie. Napriek dočasnému nepohodliu a fyziologickým zmenám si nenechajte ničím pokaziť obdobie príchodu vášho vytúženého dieťatka.

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)