Pozor na skryté škúlenie - prizmy

24. november 2017

Unavia sa vaše oči rýchlo? Máte problémy s čítaním alebo sa vám ťažko prispôsobujú oči, keď sa zahľadíte do inej diaľky? Nemusí ísť o krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť, možno za to môže porucha okohybných funkcií oka.

Ak sa oči správne nehýbu, môže ísť o zjavné škúlenie, ale rovnako môže byť škúlenie skryté a bežným pozorovaním sa nedá odhaliť. Pri latentnej heterofórii (skrytom škúlení) sa vaše oči veľmi namáhajú, aby dobre zamerali a fixovali svoj pohľad. Preto vás môže často bolieť hlava a šija, môžete trpieť svetloplachosťou, nesprávne odhadovať vzdialenosti alebo preskakovať riadky pri čítaní. Pri takýchto problémoch sa môžete obrátiť na očného lekára alebo kvalitnú a profesionálnu optiku.

Škúlenie sa dá liečiť prizmatickými dioptriami. Meranie okohybných odchýlok a správna diagnostika sú náročné úlohy, ktoré zvládnu len skúsení a profesionálni optometristi s dostatočným technickým vybavením. Z tohto dôvodu sa mnoho optík nevenuje zložitej problematike prizmatických dioptrií. V našej Optike Klaudia však disponujeme nielen odborným personálom, ale aj špičkovým foropterom Topcon CV-5000 Lite. S týmto moderným zariadením vieme pri diagnostike a meraní používať Maddoxov cylinder, krížový test, Jacksonove skrížené cylindre, polarizačné filtre, stenopeickú clonu, červeno-zelený test či test negatívnej a pozitívnej konvergencie.

Ak pociťujete problémy s videním, neváhajte sa u nás zastaviť a nechať si svoj zrak odborne vyšetriť. Radi vám poradíme a pomôžeme odstrániť vaše ťažkosti. V prípade zjavného alebo skrytého škúlenia vám vieme stanoviť správne prizmatické sklíčka, ktoré napravia odchýlky okohybných funkcií vašich očí.

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)