Prečo sa možno báť Lukáša Latináka a ďalšie zaujímavé fakty o očiach

28. jún 2017

1. Prečo je vaše oko lepšie než každý fotoaparát?
Keby sme chceli urobiť zábery v tej istej kvalite, ako ich zaznamenávajú vaše oči, potrebovali by sme fotoaparát, ktorého rozlíšenie by bolo 576 megapixelov.

2. Prečo sú ženy často lepšie v estetike?
Väčšine mužov farby ako okrová alebo cyklámenová nič nehovoria, hoci nie je pravda, že by ich nevideli. :-) Ľudské oko totiž dokáže rozoznať približne 10 000 000 farebných odtieňov. Treba však dodať, že zrak mnohých žien je na tom vďaka genetickej modifikácii oveľa lepšie. Niektoré z nich vnímajú až o niekoľko miliónov farebných odtieňov viac.

3. Prečo je dúha cez slnečné okuliare krajšia?
Ak máte slnečné okuliare s polarizačnými filtrami, určite si ich nasaďte, keď najbližšie uvidíte dúhu. Budete prekvapení, o koľko jasnejšie a ostrejšie farby uvidíte! Vďaka polarizačným filtrom vás pri pohľade na ňu nebudú rušiť odlesky slnka ani vodný opar, obloha bude vyzerať tmavšie a celá príroda živšie.

4. Prečo si so psami dobre rozumiete?
Jedine ľudia a psy hľadajú významy v pohľade toho druhého! Psy sú vraj jediné zvieratá, ktoré takto dokážu komunikovať s človekom. Ak máte psíka, skúste mu len pohľadom naznačiť, aby sa niekam pozrel, uvidíte, ako sa vám z očí snaží čítať.

5. Prečo vás práca pri počítači unavuje viac ako vonku?
Čítanie a pozeranie do monitora vysušuje oči, pri týchto činnostiach totiž žmurkáte oveľa menej. Únava očí so sebou automaticky prináša únavu celého tela. Je preto dôležité nosiť tie správne okuliare. Na ochranu pred modrým svetlom a žiarením elektronických prístrojov vám odporúčame používať okuliare so šošovkami Hoya BlueControl a očné kvapky na vysušené oči.

6. Prečo žmúrite pri pohľade do slnka?
Vaše oko sa chráni pred prudkým svetlom tým, že zužuje zrenicu, aby sa na sietnicu dostalo čo najmenej svetla a aby ste dokázali aj napriek oslneniu čo najlepšie zaostriť obraz. Najtmavšie slnečné okuliare filtrujú svetlo do takej miery, že zrenica môže zostať širšia až o jeden milimeter.

7. Prečo budete s okuliarmi vyzerať mladšie?
Vo všeobecnosti sa má za to, že s okuliarmi pôsobia ľudia staršie, serióznejšie, prípadne tajomnejšie. No pravdou je aj to, že nosenie správnych okuliarov šetrí vaše mimické svalstvo. Keď dobre nevidíte, máte tendenciu neustále žmúriť, čoho následkom sú vrásky okolo očí.

8. Prečo poskytujú prístroje na nočné videnie zelený obraz?
Ľudské oko dokáže spoľahlivo rozoznať viac odtieňov zelenej, než je tomu pri akejkoľvek inej farbe.

9. Prečo sú modré oči výnimočné?
Vedci vravia, že ide o mutáciu, ktorá sa objavila približne pred 10 000 rokmi niekde v okolí Čierneho mora. Všetkých ľudí s modrými očami vraj spája jeden spoločný dávnoveký predok. Navyše, jediným z modrookých primátov je lemur. Výnimočnejšie sú už len zelené oči. Na svete sú len 2 % ľudí s touto raritou.

10. Prečo sa niektorí ľudia boja Lukáša Latináka? :-)
Vedeli ste, že v bohatom zozname ľudských fóbií figuruje aj ommatofóbia - neopodstatnený strach z očí? Väčšinou ide o následok traumatického zážitku, pri ktorom došlo k poškodeniu očí. Táto fóbia sa prejavuje nepríjemnými až panickými pocitmi, ktoré vznikajú pri pohľade do očí iného človeka, prípadne pri pohľade na to, ako sa iný človek dotýka oblasti očí, alebo keď sa ommatofóbovi dostane nejaká špinka do oka. Obľúbený herec Lukáš Latinák je známy aj pre jeho veľké oči, no ako sa zdá, jeho početní fanúšikovia ommatofóbiou netrpia. :-)

fotka/zdroj: http://www.zenskyweb.sk/latinaka-si-mylia-s-cekym

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)