Prečo sú farboslepí najmä muži?

08. august 2017

Napriek rozšírenému presvedčeniu, že farboslepí ľudia vidia len odtiene šedej, len veľmi málo z nich nerozoznáva žiadne farby. Oveľa častejšie totiž ide o obmedzenú alebo žiadnu schopnosť rozoznávať len časť farebného spektra. Ako je to možné, čo to spôsobuje a prečo sa to týka najmä mužov?

Na vine je X


Určite ste už počuli o chromozómoch X a Y, ktoré rozhodujú o tom, či sa narodí dievča alebo chlapec. Ak sa v DNA vytvorí pár z chromozómov X a Y, príde na svet chlapec, ak sa spojí X a X, dievča. No možno ste nevedeli, že práve chromozóm X je zodpovedný za správny vývoj čapíkov - buniek na sietnici oka, vďaka ktorým rozoznávame farby. To je aj dôvod, prečo farbosleposťou trpí viac mužov než žien. Ak totiž muž zdedí chromozóm X s týmto defektom, nemá žiadny ďalší chromozóm X, ktorý by mohol „zachrániť situáciu“. Ženy majú dva chromozómy X, a aby nevideli farby, museli by byť poškodené oba.
Každopádne nie je pravidlom, že keď je niektorý z rodičov farboslepý, narodí sa mu dieťa s rovnakou nedokonalosťou. Naopak, aj rodičia s celkom zdravými očami môžu priviesť na svet farboslepé dieťa. Gény totiž rady ľubovoľne preskakujú generácie. Okrem toho môže vzniknúť farbosleposť veľmi výnimočne aj ako následok úrazu alebo ochorenia (cukrovka, šedý zákal...).

Červenázelenámodrá


Celé farebné spektrum vidíme vďaka mixovaniu troch farieb - červenej, zelenej a modrej. Farboslepí ľudia majú väčšinou problém len s jasným rozoznaním len jednej z týchto farieb. Môžu napríklad dobre vidieť zelenú a modrú, ale červenú vidia len veľmi slabo alebo vôbec. Kvôli tomu sa im fialové objekty javia viac (alebo celkom) ako modré. To dokáže v bežnom živote spôsobiť viaceré nedorozumenia a skomplikovať učenie či prácu. Vrodená farbosleposť je, žiaľ, neliečiteľná, ale pozitívne je, že nespôsobuje slepotu ani ďalšie zdravotné problémy.

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)