Vedeli ste? Zelený zákal nie je zákal

05. júl 2017

Pri zelenom zákale vôbec nejde o zakalenie šošovky, ako by sa mohlo zdať. O zrak ľudia prichádzajú kvôli odumieraniu očného nervu. Najčastejšie je príčinou vysoký očný tlak, ale môže vzniknúť aj z iných dôvodov. Našťastie, vysoký očný tlak automaticky neznamená nástup zeleného zákalu.

Zelený zákal je ľudové označenie, ktoré odborne nazývame glaukóm. V skutočnosti ide o rôzne ochorenia, ktoré spôsobujú nedostatočnú výživu a následné odumieranie očného nervu. Na pozore by sa mal mať v podstate každý po štyridsiatke, obzvlášť cukrovkári a ľudia, ktorí už toto ochorenie mali v rodine. V žiadnom prípade preto neradno podceňovať pravidelné očné vyšetrenia.

Komplexné meranie zrakovej ostrosti si môžete nechať urobiť aj u nás v Optike Klaudia.

Nebezpečenstvo oslepnutia kvôli glaukómu je o to zákernejšie, že mnoho ľudí ani netuší, že ho má. Niektorí si ho všimnú, až keď sa ich zrak zúži natoľko, že musia veľmi otáčať hlavu, aby videli do strán. Iných prekvapí znenazdajky ako záchvat. Žiaľ, zelený zákal môže spôsobiť celkovú slepotu, ktorá je nezvratná. Našťastie, existuje viacero spôsobov, ako proces zastaviť a liečiť.

Pacienti so zeleným zákalom môžu nosiť aj slnečné okuliare, ale určite by sa mali vyvarovať oranžovočerveným filtrom! Miesto nich by mali používať hnedozelené, ktoré menej skresľujú prostredie.

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)