Vidíte neostro? Možno máte špicatú rohovku

19. december 2017

Vedeli ste, že rohovka, ktorá tvorí akúsi „bránu“ do oka, zaberá až jednu šestinu oka? Práve cez rohovku, zvlhčovanú slzami, preniká do našich očí svetlo. Aby sme obraz videli taký, aký v skutočnosti je, rohovka musí byť nielen správne navlhčená, ale musí mať aj správnu hrúbku a zaoblenie.

Existuje niekoľko rôznych ochorení očných rohoviek, pre ktoré vidíme neostro alebo nejasne. Známy je napríklad keratokonus – vrodená očná chyba, ktorá sa prejavuje postupným špicatením rohovky.

Keratokonus je len jednou zo skupiny chorôb, dôsledkom ktorých dochádza k zmene tvaru očných rohoviek. Spolu túto skupinu ochorení nazývame ektázia, teda vyklenutie rohovky.


Keratokonus stenčí očnú rohovku a zmení jej okrúhly tvar na špicatý.

Keratokonus stenčí očnú rohovku a zmení jej okrúhly tvar na špicatý.

Ak máte pocit, že vidíte neostro a zdvojene, alebo že písmená vo vašej obľúbenej knihe sú tieňované, možno trpíte práve keratokonusom. Presnú diagnózu však radšej nechajte na odborníkov v profesionálnych optikách alebo iných diagnostických zariadeniach.

Môže za to lom svetla

Vyklenutie rohovky sa najčastejšie objavuje už v čase dospievania. Šoféri pri jazdení žmúria oči, aby zaostrili zrak na dopravné značky, žmúrime a natáčame hlavu aj pri sledovaní televízie. Nepomýľte si však tieto jednoduché príznaky z bežnými dioptrickými chybami.

Pri keratokonuse je tkanivo očnej rohovky značne oslabené, rohovka sa stenčuje a mení svoj guľatý tvar na špicatý. Pre nový tvar a hrúbku rohovky dopadá svetlo do oka pod iným uhlom, než je to u oka zdravého. Vyzerá to, akoby ste sa na svet dívali cez zakrivenú sklenú tabuľu.

Oči nešúchajte, ale vyšetrujte

Keď sa už raz táto choroba prejaví, tak pravdepodobne na oboch očiach, hoci na každom v inej intenzite. Ektáziou rohovky sú o niečo viac ohrození napríklad pacienti s atopickým ekzémom či Downovým syndrómom. Ak vaše dieťa trpí rôznymi alergiami a často si šúcha oči, zbystrite pozornosť a vezmite ho na odborné vyšetrenie zraku. V Európe sa ektázia rohovky prejaví u každého dvetisíceho človeka.

Zdroj: časopis oční optika ISN 1211-233X

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)