OAKLEY: Z garáže na stupne víťazov

02. február 2017

Športovci ich milujú pre originálny dizajn a nezameniteľnú kvalitu, málokto však vie, že značka Oakley, ktorá je šampiónom vo svete slnečných okuliarov, začínala v garáži a vyrábala rukoväte na motorky.

Jim Jannard, zakladateľ Oakley a jeden z najkreatívnejších návrhárov svojej doby, začínal veľmi prozaicky v skromných podmienkach, keď sa zaoberal trápením mnohých motorkárov. Kvôli dažďu a potu sa im totiž neraz rukoväte šmýkali, čo ohrozovalo nielen ich športový výkon, ale aj život.

Vďaka Jannardovi uzrel svetlo sveta nový materiál Unobtainium®, spolu s ktorým vznikli v roku 1975 aj prvé ergonomické rukoväte, prispôsobené dlani motorkára. Vplyvom akejkoľvek vlhkosti sa tento materiál stáva ešte priľnavejší a využíva sa až dodnes aj pri výrobe slnečných okuliarov.

História okuliarov Oakley sa však začala písať až o 5 rokov neskôr, keď vznikli motorkárske a lyžiarske okuliare s polohovateľnými a cylindricky zakrivenými sklami. Športovci okamžite ocenili dokonalú viditeľnosť a mechanickú odolnosť týchto prevratných okuliarov. Netrvalo dlho a prišiel boom - v roku 1984 sa dizajnové okuliare Oakley masovo rozšírili medzi bežných používateľov.

Značka dodnes stojí na stupňoch víťazov, obľubujú ju aj jazdci F1, profesionálni aj príležitostní cyklisti, bežci, lyžiari, snowboardisti, horolezci, golfisti a surferi. Dnes značka predáva aj športovú obuv, oblečenie a doplnky, vlastní pritom vyše 600 unikátnych patentov, z ktorých väčšina sa týka dizajnu profesionálnych a skutočne originálnych slnečných okuliarov. Viac o unikátnych technológiách, vymeniteľných sklíčkach, špeciálnych materiáloch rámov, polarizácii šošoviek a podobne sa dozviete v nasledujúcich článkoch, ktoré vám určite neuniknú, ak nás budete sledovať na Facebooku.

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)