Zmeny oka v stave beztiaže

14. január 2018

Takmer úplná absencia zemskej príťažlivosti má ďalekosiahly dopad na celý organizmus, pretože život na zemi je prispôsobený gravitácii.

Ako v takejto situácii reaguje oko??

Vo vesmíre vplyvom mikrogravitácie chýba sila, ktorá krv do nôh vháňa. Závažnejšie je však zvýšené množstvo krvi v mozgu, ktoré zvyšuje vnútrolebečný tlak. Následkom sú bolesti hlavy, ktorými trpia takmer všetci kozmonauti.

Tým vedcov z univerzity v Houstone vyšetril 27 kozmonautov. Pomocou zobrazovacích metód skúmali abnormality očného nervu, sietnice, očnice a mozgu. U štvrtiny vyšetrovaných kozmonautov bolo zistené oploštenie očného pozadia. U štyroch bol očný nerv posunutý smerom dopredu, obaly zrakového nervu boli zhrubnuté vplyvom zadržiavania tekutín.

Už skôr pred týmto vyšetrením zverejnila NASA informácie o zmenách zrakovej ostrosti u kozmonautov z Medzinárodnej vesmírnej stanice. V oboch štúdiách bolo zhodne preukázané, že zásadný význam pre zmeny v oku môže mať prerozdelenie telesných tekutín z dolných končatín do hornej časti tela a do hlavy. Zvýšené množstvo krvi v mozgu má za následok zvýšený vnútrolebečný tlak.

Kozmonauti si často sťažujú na namodralé záblesky svetla i vo chvíľach, keď majú zavreté oči. Tieto záblesky sú spôsobené nabitými časticami kozmického žiarenia, ktorému sú kozmonauti vystavení prakticky bez ochrany.

Ruský kozmonaut Lebedev popísal svoj stav vo vesmíre nasledovne: „Vo vesmíre som si popálil oči. Nie je tam žiadna atmosféra, takže tam sa spálite ako v nejakej horúcej zemi. Po mojej misii som trpel veľkou bolesťou očí.“

Lety na Mars môžu spôsobiť bolesti hlavy nie len kvôli technickým a finančným problémom. Skutočným limitujúcim faktorom je zvýšený vnútrolebečný tlak a z neho vyplývajúce zdravotné problémy kozmonautov.

zdroj: Česká Oční Optika ISSN 1211-233X

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)