Zoči-voči cukrovke

04. august 2016

Cukrovka trápi oficiálne asi 300 000 Slovákov, žiaľ, odhaduje sa, že približne polovica ľudí ani netuší, že ju má. Odhaliť túto civilizačnú chorobu dokáže aj očné vyšetrenie
Ak telo netvorí alebo správne nevyužíva inzulín, cukor sa začne v krvi koncentrovať a spôsobovať poškodenie ciev, čo prináša vážne zdravotné komplikácie. Po mnohých rokoch môže spôsobiť vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne choroby, ochorenie obličiek, zubov, odumretie končatiny a vážne poškodiť zrak (diabetická retinopatia). V akútnych prípadoch môže diabetik upadnúť do kómy.

Diabetická retinopatia síce nebolí, ale môže spôsobiť aj slepotu. Ide o to, že kvôli cukrovke sa sietnica správne neprekrvuje alebo dochádza k drobnému krvácaniu do sietnice a následnej novotvorbe väziva, čo vedie k slepote. V pokročilom štádiu retinopatia sa, žiaľ, môže vytvoriť aj bolestivý sekundárny zelený zákal (glaukóm). Samozrejme, veľmi dôležité je, aby bola cukrovka čo najskôr odhalená a diabetik sa začal nielen liečiť, ale aj efektívne kontrolovať svoj krvný cukor a tlak.

Rozpoznanie cukrovky do značnej miery sťažuje to, že diabetici pripisujú zhoršenie svojho zraku len starnutiu. Cukrovka druhého typu sa však najčastejšie vyskytuje po 45. roku života, preto nepodceňujte význam očných vyšetrení, ktoré cukrovku dokážu ľahko odhaliť. Kvalitné diagnostické zariadenia nenájdete pritom len u očných lekárov, profesionálne váš zrak vyšetria aj odborní zamestnanci našej Optiky Klaudia.

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)