Svetový deň zraku – 12. októbra

05. december 2018

Svetový deň zraku má každoročne svoje miesto v kalendári druhý štvrtok v mesiaci október. Tohto roku je to 12.októbra.

Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty (IAPB) uvádza, že až 2,5 miliardy ľudí zle vidí a svoj zrak nijako nekoriguje. Skorou diagnostikou by sa až 80 % slepoty dalo zabrániť. Až 30% detí má problém so zrakom, čo so sebou samozrejme prináša veľa problémov, napr. s koncentráciou, únavou a podobne.

Vedeli ste, že 1 z 5 vodičov nevidí ostro na diaľnici? Dosť alarmujúce! Alebo, že 1 z 3 ľudí nevidí svet ostro?

Oko je jeden z najzaujímavejších orgánov ľudského tela. Mýtov a zaujímavostí okolo očí je mnoho. Viete, že človek behom jedného dňa mrkne asi 15 000 krát? Alebo, že zrak dokáže rozlíšiť okolo 10 miliónov farieb? Zaujímavé je, že novorodeniatka nie sú schopné slziť a farba očí sa ustáli až okolo tretieho roku života. Náš zrak sa stáva dokonalým v siedmich rokoch. Farbu očí dieťaťa určuje nielen farba očí matky a otca, ale tiež genetické informácie vzdialenejších predkov.

Ďalšou zaujímavosťou je, že oko vníma obraz hore nohami. Až mozog ho prevráti do správnej polohy. To je len pár poznatkov, ktoré tvoria mozaiku vlastností tak dôležitého orgánu, akým je oko.

Štatisticky najčastejšou príčinou oslepnutia je šedý zákal. Na jeho liečbu existuje pokročilá moderná liečba, avšak i napriek tomu v rozvojových krajinách v jeho dôsledku oslepne až 48 % ľudí.

Veľmi dôležitý je aj fakt, že samotné oko sa nedá transplantovať, nakoľko je napojené na mozog pomocou optických nervov.

Toto je len pár zaujímavostí o unikátnom orgáne ľudského tela, akým oko určite je. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) apeluje na zvýšenie prevencie a tiež na zvýšenie povedomia o možnostiach diagnostiky a liečby ochorenia zraku.

Nezabudnite sa o svoj zrak starať, a to nielen pri príležitosti Svetového dňa zraku, ktorý tohto roku pripadne na 12. októbra.

zdroj: Essilor, Blog o čočkách

Späť na blogy



Kontaktujte nás
optika@optikaklaudia.sk
Galanta Hlavná ul.: 031 780 44 00
Galanta Hodská ul.: 031 780 33 00
Sládkovičovo: 031 784 25 00

Kde nás nájdete
GALANTA
   Hlavná ulica 918/2
   Hodská 373/88 (Poliklinika)
SLÁDKOVIČOVO
   J. Dalloša 1354 (Poliklinika)